Bolu’nun Neyi Meşhur? Bolu’nun En Meşhur Yemekleri ve Alınabilecek Hediyelikler
Bolu’nun nesi meşhur diye sorduğunuz zaman tek bir cevaptan fazlasına ihtiyacınız olacak. Bolu gezilecek yerler, yemek ve tatlılarıyla pek çok seçeneğin birleştiği bir şehir. Ülkemiz kendine özgü mutfaklarıyla yabancıları ve turistleri kendine çekmeyi başarıyor. Bolu, bölgenin en önemli mutfaklarına sahiptir. Türkiye’nin en iyi şefleri, ülkemizde şefler diyarı olarak bilinen Bolu’nun Mengen ilçesinden çıkıyor. Bolu’nun meşhur yemekleri Abant Gölü çevresinde servis ediliyor. Bolu çikolatası yenilmesi gereken lezzetlerden biridir.
Bolu’nun en meşhur yemekleri
Bin yıllık mutfağıyla Bolu lezzetleri herkesin damağında iz bırakıyor. Saray mutfağından hazırladığı tariflerle et yemeklerinde oldukça başarılı olan Bolu, sebze yemekleriyle de harikalar yaratıyor. Bolu’nun yöresel yemekleri şunlardır:
Kebabı Bırakın: Abant’a özgü bir yemektir. Kızartılmış ekmeğin üzerine közlenmiş patlıcan, kaşa peyniri ve et konulur. Bolu et lokantalarında mutlaka göreceksiniz.
Bolu Köftesi (Mengen Köftesi): Bolu’nun eşsiz köftesidir. Kıyma, soğan, soğan, çeşitli baharatlar ve maydanozdan oluşan özel karışımla hazırlanan bu köfteler, garnitürlerle birlikte servis ediliyor.
Paşa Pilavı: Bilinen pilavlardan farklıdır. Paşa Pilavı, pirinç yerine soğan, patates ve yumurta kullanılarak hazırlanıyor.
Mengen pilavı: Ana maddeleri mantar ve bademdir. İsteğe göre domates ve fıstık eklenebilir.
Doldurulmuş: Hodan adı verilen bir bitkinin yapraklarından yapılır. Hodan bitkisi Karadeniz bölgesinde yetişir ve bu nedenle pek çok yemeğin ana maddesidir. Kaldırık dolmasında haşlanmış yapraklarda mısır unu, sarımsak ve soğan hazırlanır.
Fasulye yılanı: Bu yemek Bolu’nun meşhur lezzetleri arasındadır. Bakla ve doğranmış etten yapılır.
Cevizli Keşli Eriştesi: Haşlanmış tagliatellenin içerisine fındık, keçi peyniri ve tereyağı eklenerek hazırlanır.
Mudurnu fasulyesi: Bol domates salçası ve soğanla hazırlanan bakla yemeğidir. Farklı sebzeler de eklenebilir.
Kedi batmaz: Bolu mutfağında farklı adıyla meşhur bir yemektir. Mısır ununun hamur haline getirilip tereyağına kaz ciğeri veya kavrulmuş kaz peynirinin eklenmesiyle hazırlanır.
Bolu’dan alınacak hediyelik eşyalar
Bolu Çikolatası: Bolu denilince akla ilk gelen lezzet oluyor. Bolu çikolatasının pek çok çeşidi mevcut olup dilediğiniz çeşidi satın alabilirsiniz. Antep fıstığı, fıstık ve bademle hazırlanan çıtır çikolataya bulanır.
Bolu Tarhanası: Tarhana farklı bölgelerde farklı hazırlanış şekilleriyle servis edilmektedir. Bolu tarhanasında sakız ve karanfil tozu kullanılıyor.
Gerede deri ürünleri: Gerede deri işçiliğiyle ünlüdür. Tabaklanmış deri satın alarak istediğiniz ürünü diktirebilirsiniz. Cüzdan, ceket gibi çeşitli kumaş ve aksesuar seçeneklerini görebilirsiniz.
Kaynak: Articlenet