Gastroenterologların mideyi koruyan mucizevi besin tüyosu
Gastroenteroloji uzmanı Dr. Ülserin mide veya duodenum gibi sindirim sistemi organlarının iç yüzeyinde meydana gelen açık yaralar veya doku sızıntıları olduğunu söylüyor. İbrahim Yılmaz, mide sağlığını tehdit eden bu hastalıktan korunmak için nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.
En sık görülen ülser türlerinin mide (mide) ülseri ve duodenum ülseri olduğunu vurgulayan Dr. Yılmaz, “Ülser, mide ve onikiparmak bağırsağını sindirim enzimlerinden koruyan mukus tabakasının azalması sonucu oluşur ve sindirim asitleri bu korunmasız tabakalara zarar vererek kanamaya, ağrılı yaralara yani ülser oluşumuna neden olur” dedi.
“AŞIRI BAHARATLI YİYECEKLER VE ASİTLİ İÇECEKLER MİDEYİ TAHRİŞ EDEBİLİR”
Uzman, bazı gıdaların mideyi tahriş ederek ülseri tetikleyebileceğini veya mevcut ülser semptomlarını kötüleştirebileceğini belirtti. Yılmaz, bunların arasında aşırı baharatlı yiyecekler, asitli içecekler (kahve, çay, kola ve gazlı içecekler), alkollü içecekler, turşu, sirke gibi asitli yiyecekler, kızartılmış veya çok yağlı yiyeceklerin bulunduğunu söyledi.
ÜLSERE NEDEN OLAN HATALAR
Uzman Dr. Yılmaz ülsere neden olan hatalardan bazılarını şöyle sıraladı:
“Düzensiz beslenme: Öğün atlamak veya uzun süre aç kalmak mide asidini arttırıp mukozayı tahriş edebilir.
Sigara içmek: Nikotin mide asidini artırarak ülser riskini artırır.
Ağrı kesicilerin aşırı kullanımı: Özellikle steroidal olmayan antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) midenin koruyucu tabakasına zarar verebilir.
Genetik yatkınlık, alkol, kahve alışkanlığı ve kortizonlu ilaçlar: Diğer olası nedenler arasında genetik yatkınlık (kalıtım), kortizon tipi ilaçlar, alkol, kahve alışkanlığı ve çevre kirliliği sayılabilir.
“STRES DE ÜLSERE NEDEN OLABİLİR”
Uzman Dr. Yılmaz, “Stres midede asit üretimini artırarak mukozayı da zayıflatabiliyor. Ayrıca düzensiz beslenme alışkanlıkları ve stres nedeniyle zararlı gıdalara başvurmak da ülseri tetikleyebiliyor.”
HASTALARA YÖNELİK BESLENME ÖNERİLERİ
Ülser hastalarına önerilen beslenmenin mideyi tahriş etmeyen ve asit üretimini artırmayan gıdalardan oluşması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz şu önerilerde bulundu:
“Düzenli, küçük öğünler yiyin. Sıcak, hafif yiyecekleri tercih edin. Yağ oranı düşük ve sindirimi kolay yiyecekler tüketin. Sağlıklı, planlı ve programlı bir beslenme tarzı benimseyin. Bu nedenle kızartma, aşırı şekerli, tuzlu ve yağlı yiyeceklerden uzak durun. Bol bol sıvı tüketin, çay ve kahve tüketimini azaltın, aşırı kafein tüketimi ülsere neden olabilir “Uzun süre hareketsiz kalmamak için atıştırmalıkları ihmal etmeyin.”
ÜLSERLERE İYİ OLAN BESİNLER
Uzman ülsere iyi gelen besinlerden bahsediyor. Yılmaz, “Muz, elma, yoğurt, papatya, yulaf ezmesi, bal, kabak ve haşlanmış sebze gibi besinler mideyi koruyucu etkileriyle biliniyor ve sindirim sistemini sakinleştirebiliyor” dedi.
“İHMAL, MİDE KANAMASI VE SIRALANMASINA NEDEN OLABİLİR”
Uzman, ülserin ihmal edilmesi durumunda tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini vurguluyor. Dr. Yılmaz bunları şöyle anlattı:
“Kanama: Üst sindirim sistemindeki kanamaların en sık nedeni ülserdir. Kanaması olan kişilerin dışkısının siyaha yakın, kusmayla birlikte gelen mide sıvısının ise kahverengi olduğu görülmektedir.
Midenin delinmesi: Mevcut ülserin derinliğinin artması, mide ve duodenumun katmanlarının delindiğini gösterir. Mide asidi karın boşluğuna ulaştığında şiddetli ağrı hissedilir, karın sertleşir ve hareket kabiliyeti çok kısıtlanır. Tedavisi genellikle ameliyatla mümkündür.