Şef Delgado, geleneksel ‘Siyah Mürekkepli Paella’sı ile İspanyol mutfağını keşfettiriyor
Şef Daniel Delgado, İspanyol ve Endülüs mutfağının kültürdeki rolünü yansıtan “Lola Taberna Espanola” adlı restoranıyla Dubai’de müşterilerine İspanya’ya has tatlar keşfettiriyor. Aynı zamanda burası Dubai’de yaşayan İspanyolların en çok sevdiği mekanlardan biri.
Şef Daniel Delgado, İspanyol ve Endülüs mutfağının ülke kültüründeki rolünü yansıtan “Lola Taberna Espanola” adlı restoranıyla Dubai’de müşterilerine İspanya’ya has tatlar keşfettiriyor. Aynı zamanda burası Dubai’de yaşayan İspanyolların en çok sevdiği mekanlardan biri.
Cadiz’e has iç dizaynı ve duvarından ikonik flamenko dansçısı Lola Flores’in resmini taşıyan bu mekanda kendinizi İspanya’nın güneyinde hissediyorsunuz. Buraya girdiğinizde sanki “Hola” (merhaba) diyen bir atmosferle karşılaşıyorsunuz.
Şef Delgado, Lola’s Taberna Española’da yemek yiyenlerin çoğunun ya İspanyol olduğunu ya da daha önce İspanya’ya gittiklerini ifade etti. İş için Dubai’de yaşayan çok sayıda İspanyol olduğunu için bu durumun kendisi için hiç şaşırtıcı olmadığını söyledi.
Müşterilerinin damak tadının İspanyol mutfağına alışkın olduğunu anlayan Şef Delgado, yemeklerini olabildiğince otantik hale getirmeye çalışıyor.
Delgado, restoranında doğrudan İspanya’dan ithal edilen malzemeleri kullanıyor.
Yani özel “Siyah Mürekkepli Paella” yemeğindeki pirinç Valensiya’dan, kırmızı biber ise Kastilya-La Mancha’nın bağ bölgesinden geliyor.
Şef Delgado, paellanın sırrını veriyor
Şef Delgado, iyi bir paella yapmanın anahtarının onu “ince” tutmak olduğunu söylüyor: “Pirinci et suyunda pişirdikten sonra, su tabaktan buharlaştıktan sonra ince bir kabuk kalmalı”.
Aşçılık kariyerinin başlangıcından bu yana bu yemeği çalıştığı her restoranda pişirdiğini belirten Şef Delgado, “Her geçen yıl yemeği mükemmel olana kadar sürekli geliştirmeye çalışıyorum” dedi.
Delgados, bu yemeğin arkadaş ve aile ortamında paylaşmak için ideal olduğunu şu sözle açıklıyor:
“Paylaşmak kültürümüzün bir parçası. İspanya’da yetişme şeklimiz. Çocukluk evimde hep birlikte yemek pişirmek ve gastronominin tadını çıkarmak için bir araya gelirdik”.
Delgados, yemeği yaptığında en çok annesinin mutfağından esinlendiğinin altını çiziyor. İspanyol şef, annesinin paellasının bugüne kadar tattığı en güzel yemek olduğundan emin.
Şimdi de kendi “Siyah Mürekkep Paella”sını paylaşan Delgado, evinden 5 bin km uzakta olan İspanyol dostlarına bu yuva tadı vermek istiyor.
İspanyolların ünlü paellası nereden çıktı?
Paella, geleneksel olarak İspanya’nın Valensiya’daki doğu kıyısından geliyor ve burada ateşin üzerinde geniş bir sığ tava kullanılarak pişiriliyordu.
“Tava” anlamını taşıyan “paella” adı ise bölgesel lehçeden geliyor. Popülerliği nedeniyle bu tarif tüm İspanya’ya yayıldı. Bunu takiben deniz mahsulleri spesiyalitesi Akdeniz’de ün kazandı.
Şef Delgado, İspanyol mutfağının artık bütün dünyada bilinmesinin gururunu yaşıyor: “Paella kelimesini duyduğunuzda, bunun bir İspanyol yemeği olduğunu anında anlarsınız” diyerek bu mutfağın Orta Doğu’daki insanların damak tadına uygun olduğunu ileri sürüyor.